WIE IS DE MOL? – IN HET ONDERWIJS.

Het leukste wat er kan gebeuren is dat het onderwijs zichzelf doet.

Marit, een van de studenten bij ConnEQt is een briljante systeemdenker, heeft leiderschapskwaliteiten en houdt van groepen begeleiden. In de winter van 2019 was heel Nederland (en dus ook ConnEQt) in de ban van Wie is de Mol?. Tijdens een discussie over de potentiele mollen aan de lunchtafel zei Marit: “Ik heb geen idee wie het is, maar ik wil dit spel ook organiseren.”

Deze april mocht ik met een grijns en een opgestoken vinger (de wijsvinger natuurlijk) tegen mijn studenten zeggen: “Ik ben de Mol.”

Marit heeft in haar eentje twee dagen lang een spel geleid dat ze in anderhalve maand zelf heeft georganiseerd. De puzzels bouwen, bedenken en organiseren op de dag zelf, testen en vragenlijsten, videodagboeken opnemen, walkie-talkies, lunch en pizza.

Ik werk al ruim vijf jaar met de doelgroep hoogbegaafde en hoogsensitieve drop outs en ik heb nog nooit zo veel over een groep studenten geleerd, in zo’n korte tijd. Ik heb al eerder pressure cooker projecten gedaan, zoals 48hr projecten (film & songwriting) en makeathons met deze doelgroep- maar Wie is de Mol? lijkt op zijn minst zo effectief.

Tijdens Wie is de Mol? wordt er gepraat, gepuzzeld, gesport, samengewerkt, tegengewerkt en natuurlijk- gemold! Als coach krijg je prachtig inzicht in je studenten en heb je nog wekenlang materiaal om over na te praten. (Als ze nog met je willen praten, na al je mollenstreken..)
Gedurende de dagen van Wie is de Mol? heb ik bevlogen en ambitieuze leerlingen gezien die elke puzzel wilden kraken voor het hoger belang van de (100% fictieve) prijzenpot en de eeuwige roem voor het ontmaskeren van de Mol. Ik heb ook gezien hoe ze omgingen met succes en falen, vooral als de Mol hen weer eens dwars had gezeten.

Weet je wat nog meer?
Deze kinderen die niet konden functioneren in een schoolse omgeving, zaten opeens ieder braaf in een schriftje notities te maken, die ze uit hun hoofd konden leren voor de test.
Tijdens een van de puzzels werd er 20 minuten zonder klagen een doodsaai gedicht uit het hoofd geleerd. Iedereen leerde elkaars schoenmaat, gezinssamenstelling en favoriete eten uit het hoofd. Iedereen stapte zonder klagen op de step om eind te gaan racen over het terrein rondom Plan B om elkaar te vinden in een opdracht. Teleurstellingen werden door de groep gedragen, en successen samen gevierd.

En dit was nog maar een eerste interne pilot. Iedereen kijkt al uit naar een versie van een hele week in een vakantiehuisje deze zomer. De grootste zorg is nu al: hoe houden we het ook leuk voor de afvallers. Kijk. Dan heb je als groep je prioriteiten op orde.

Nick van Hintum

15 & 16 april 2019